Skötselråd värmepump - Spara pengar & energi med optimalt värmesystem

När du tar hand om din värmepump ser du till att den sparar mer energi och levererar effektivare värme till ditt hem. Precis som vilken annan maskin som helst utsätts värmepumpar för slitage och behöver därför servas och rengöras med jämna mellanrum. Med några enkla åtgärder kan du därför se till så ditt värmesystem behåller högsta effekt och håller längre. Oavsett om du har en luft-luftvärmepump, luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump eller bergvärmepump så finns det några simpla knep för en mer energieffektiv vardag. Det är alltså inte bara proffs som kan göra livslängden på en värmepump längre, utan en del saker kan du faktiskt göra själv. Kolla in några av våra bästa tips nedan för eget underhåll av värmepump.

Skötsel av luft-luftvärmepump för ett energieffektivt hem

En luft-luftvärmepump består av två delar, en innedel och en utedel, och båda dessa kan få längre livslängd och spara mer energi med några simpla åtgärder.

 

Luft-luftvärmepump utedel - Skydda värmepump från frost och smuts

Utedelen på din luft-luftvärmepump kan vara lite extra viktig att kontrollera inför vintersäsongen. Om maskinen inte redan står under tak, eller annat slags väderskydd, är det fördelaktigt att se till så att den gör det. Se också till så det finns utrymme för avfrostningsvattnet att rinna undan så detta inte fryser fast på maskinen. Ta även bort eventuella löv, samt smuts och skräp som kan ha hamnat ovanpå för att ge fri passage genom värmeväxlaren. Smuts inuti utedelen måste däremot tas bort av din installatör. Kontakta oss här om så är fallet.

 

Innedel luft-luftvärmepump - Ta bort damm för en mer effektiv värmepump

Något så enkelt som att damma av luft-luftvärmepumpens innedels yta kan göra stora skillnader för hur länge din maskin håller. Glöm bara inte att slå av strömmen innan du sätter igång. Även luftfiltret i maskinen samlar åt sig fett och damm som behöver tas bort. I bruksanvisningen finns mer information om hur du går tillväga, samt vilket rengöringsmedel som fungerar.

Spara pengar & energi med eget underhåll av luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump uppskattar om du:

  • Rengör partikelfiltret några gånger per år.
  • Kontrollerar trycket i värmekretsen. Information om detta finns i manualen
  • Tar bort grenar, löv, och smuts på utedelen, precis som vi beskrev för luft-luftvärmepumpen.

Sköt om din frånluftsvärmepump för effektiv uppvärmning av din bostad

Har du en frånluftsvärmepump i ditt hem? Se då till att ta tag i dessa åtgärder för att den ska fungera optimalt och mest energieffektivt:

  • Rengör luftfiltret
  • Rengör vägg- eller takventiler
  • Rengör spillvattenkopp och slang. Detta annars kan bli igensatt.
  • Kontrollera manometern

Bergvärmepump livslängd – Skötsel för längre utnyttjande av värmepump

En bergvärmepump skickar ofta ut felkoder om något inte stämmer. Detta behöver inte ses som något negativt, utan snarare en möjlighet att ge den skötsel och service som maskinen över innan problemet blir ännu större eller långvarigt. Många gånger handlar det bara om flödet inte fungerar och att filtret behöver rengöras. Att rengöra ett igensatt smutsfilter kan exempelvis göras enkelt med en dammsugare för att värmepumpen ska ge ut optimal energi igen.

 

Giltig garanti - Boka service värmepump av auktoriserad tekniker

En annan åtgärd som också är otroligt viktig för en energieffektiv och väl fungerande uppvärmning år ut och år in är såklart service av en auktoriserad servicetekniker. Under en service utförs en mer grundlig genomgång av värmepumpen där inställningar optimeras och slitna delar byts ut. En djupgående kontroll av maskinens funktion är även många gånger ett krav för att garantitiden på värmepumpen ska gälla.

Huddinge Maskinservice är din självklara partner och värmepumpspecialist och experter på värmepumpar från IVT och Bosch. Som ett auktoriserat serviceombud och mer än 25 års erfarenhet inom VVS området vet vi hur ditt värmesystem ska värma bostaden så effektivt som möjligt. Kolla in våra tjänster inom service och underhåll av värmepumpar här

Är du även minsta osäker på hur mycket underhåll du kan utföra själv på egen hand, eller tveksam på vad som faktiskt ska göras, är det alltid bra att rådfråga oss. Här hittar du vår kontaktinformation. Varmt välkommen att höra av dig!